Blog

SFTP Nedir? SFTP Portu ve SFTP Programı

SFTP (Secure FTP Server), SSH dosya transferi protokolünü kullanarak ya da FTP üzerinden SSL/TLS ile güvenli şekilde dosyala transferi gerçekleştirmeye yardımcı olan güvenli FTP sunucusudur. SFTP ile yapılan dosya aktarımlarında sunucudan sunucuya ya da sunucudan kullanıcıya olmak üzere güvenli bağlantı sağlanır. Bu güvenli FTP sunucuları sayesinde güvensiz ağlarda bile dosya transferleri güvenli şekilde gerçekleştirilebilir.

Secure FTP Server veya Güvenli Dosya Aktarımı Protokolü Sunucusu, güvenli şekilde dosyaların transfer edilebilmesi için bir SSH istemcisine ihtiyaç duyar. SFTP üzerinden aynı anda birden fazla dosya transfer edilebilir, uzaktan dosya yönetimi aktiviteleri gerçekleştirilebilir, dizin oluşturma ve listeleme gibi temel işlemler gerçekleştirebilirsiniz. SFTP’nin kullanıcılara sunduğu en büyük avantaj güvenlik ancak SFTP tek başına güvenli bir bağlantıyı sağlamakla yetinmiyor. SFTP sayesinde sunucu üzerinde yetkisiz olarak yapılan değişikler kolayca fark edilebiliyor ve bu tür girişimler engellenebiliyor. Üstelik SFTP zararlı yazılım ve türevlerini tanıyarak sunucu üzerindeki özel dosyalara erişiminin engellenmesini sağlayabiliyor.

 

SFTP kullanıcıları ister SSL ister FTP üzerinden SSL/TLS seçeneğini kullanarak yapacakları dosya transferlerini tümüyle güvenli hale getirebilirler. FTP’nin aksine SFTP sunucusunda yapılan değişikler ve dosya transferlerinin kayıt dosyaları (log) tutulur. Bu sayede sunucu üzerindeki en küçük aktarım detayları adım adım takip edilebilir. Tüm artılarını göz önüne aldığımızda SFTP, güçlü bir güvenlik mekanizmasına sahip olmak isteyen webmasterlar için ideal bir aktarım protokolüdür.

SFTP Portu

SFTP Portu, SFTP bağlantıları sırasında tercih edilen bağlantı noktasıdır. SFTP için varsayılan ve genel olarak kullanılan port 22 numaralı bağlantı noktasıdır. Port 22 üzerinden yapılan SFTP bağlantıları ile FTP üzerinden erişim sağlanabilir. Tabii burada bir genel gerçeğin söz konusu olduğunu bilmenizde fayda var.

Sistem yöneticisi istediği taktirde SFTP portunu kullanmak istediği neredeyse tüm diğer portlara aktarabilir. Eğer port nedeniyle SFTP bağlantısı gerçekleştiremiyorsanız, SFTP’nin hangi port’u kullandığını sistem dosyalarınızdan öğrenmeniz gerekebilir.

SFTP Programı

SFTP erişimi için webmasterlar iki farklı yöntemi kullanılırlar. Bunlardan ilki SSH üzerinden SFTP kullanımıdır. SSH üzerinden SFTP kullanmak için bilgisayarınıza bir SSH istemcisi kurmanız ve temel SSH komutlarını öğrenmeniz gerekir. SSH komut tabanlı bir dosya aktarım protokolü olduğu için SSH’i kullanmayı öğrenmek zaman alacaktır. Linux işletim sistemlerinin çoğunda SSH için bir istemci yüklü olarak gelir ancak Windows ve MacOS kullanıcılarının harici bir SSH programı kurması gereklidir.

SFTP’nin kolay kullanım yolu ve ikinci yöntemi; SFTP destekli bir FTP yazılımı kullanmaktan geçiyor. Bunun için hem açık kaynaklı hem de ücretsiz bir yazılım olan FileZilla’yı önerebiliriz. FileZilla kullanıcı grafik arayüzüne sahip olduğu için SFTP’yi FileZilla ile kullanırken komutları öğrenmenize gerek yoktur. Normal bir FTP bağlantısı gerçekleştirir gibi FileZilla’dan FTP bilgilerinizi yazdıktan sonra SFTP bağlantınızı gerçekleştirebilirsiniz. SFTP ile yapacağınız tüm işlemleri FileZilla’da görsel bir arayüz ile tamamlayabilirsiniz.

Yorum yaz